woensdag 9 januari 2008

- Ilse na 3,5 weken

Ilse is nu alweer meer dan 6 pond zwaar.
We merken dat ze verandert en haar energie in andere dingen kan steken dan alleen maar slapen en eten. Ze huilt duidelijk vaker dan in de eerste twee weken. Zeker eind van de middag en begin van de avond is het vaak prijs. Waarschijnlijk was ze de eerste twee weken hard aan het werk om te groeien en had ze weinig energie over om te huilen. Het is voor ons nog steeds niet helemaal duidelijk wanneer het huilen veroorzaakt wordt door honger, te warm of te koud, vermoeidheid, krampjes, een vieze luier, of dat ze een huiluurtje heeft. Een huiluurtje schijnt normaal te zijn, maar bij ons brengt het soms een beetje onzekerheid.

Ilse ‘speelt’ nu ook. Na de voeding blijft ze nu nog even wakker, de ene keer wat langer dan de andere keer. Dan zwaait ze wat met haar armpjes en kijkt ze nieuwsgierig om zich heen. Dit is wat op haar leeftijd overeenkomt met spelen. We proberen dan te herkennen wanneer ze moe wordt om haar dan tijdig in haar bedje te leggen. Dan is het weer een uur of twee slapen en begint de cyclus van voeden - spelen - slapen weer opnieuw.
We zijn ondertussen ook al buiten geweest met Ilse en de kinderwagen. De eerste 2 weken hebben we dat bewust niet gedaan omdat ze nog te gevoelig was voor kou. Vorige week was ik nog vrij van werk en zijn we met z’n drietjes een stukje gaan lopen. Het was even een strijd wie de kinderwagen mocht duwen, maar omdat mama wist dat ze nog mogelijkheden genoeg zou krijgen als papa weer aan het werk is besloot ze de verstandigste te zijn en papa z’n gang te laten gaan.
Verder beginnen nu de kleinste kleertjes wat krapper te zitten. Aan het begin, nadat Ilse zich iets meer dan 4 weken te vroeg aankondigde, hebben we snel wat kleine maatjes bij moeten kopen, maar het ziet er naar uit dat we binnenkort toch al weer naar de volgende maat toe moeten.

Het is ook niet gek dat ze zo groeit, ze eet (drinkt eigenlijk) veel meer dan dat ze voor haar lichaamsgewicht nodig heeft. Hoewel het uitgangspunt is dat er per dag 150ml voeding per kilogram lichaamsgewicht in moet (= 450ml), zit Ilse al steeds op meer dan 600ml per dag. Geen zorgen gelukkig, één van de voordelen van borstvoeding is dat er nooit teveel gegeven kan worden. Dit in tegenstelling tot flesvoeding.
Ten slotte ook nog wat minder goede ontwikkelingen.....
Toen de zwangerschap nog maar net bekend was hebben we Ilse direct bij diverse kinderopvangbureaus ingeschreven. We hadden al gehoord dat de opvangcapaciteit in onze regio krap was dus dachten we dat we er niet vroeg genoeg bij konden zijn.
Ilse is bij 7 of 8 bureaus ingeschreven, maar van de eerste 4 hebben we al gehoord dat er zeer waarschijnlijk geen plek is voor haar als Betty weer moet gaan werken. Ondanks onze flexibiliteit, Betty gaat drie dagen per week werken en de opvangmogelijkheden zullen bepalen welke dagen dat zullen zijn, ziet het er erg somber uit. We gaan nu eens kijken of er bij zogenaamde gastouders wel plek is vanaf april. Gelukkig hebben Betty en ik een flink aantal verlofdagen gespaard, misschien dat we die nog nodig gaan hebben tegen die tijd.

Helaas geen foto’s deze keer. Komend weekend weer een paar nieuwe schieten en die -of een deel daarvan- zal ik hier dan weer posten.
Sander.

1 opmerking:

Anoniem zei

veels te laat bereikte jullie prachtige geboortekaart mij (laten we het maar op de postbodes in mijn dorp houden) maar daarom niet minder van harte gelukgewenst met de geboorte van Ilse!!!

Wat een prachtdochter!!

Zorg goed voor haar en hoewel je het niet voor mogelijk houdt ga je elke dag meer van haar houden... jarenlang!!

Ik hoop jullie snel weer eens te ontmoeten en tot die tijd... maak zoveel mogelijk foto's al je kunt!

groet Johan