dinsdag 9 oktober 2007

- Paddenstoelen

Het weer was geweldig, strak blauwe lucht, zonnetje, zo goed als windstil, heerlijke temperatuur, en het bos rook heerlijk. We waren in het Staelduinse Bos in de buurt van ’s-Gravenzande, tussen Hoek van Holland en Den Haag. Een relatief klein bos met voornamelijk eiken- en loofbomen en zandgrond. Oorspronkelijk was dit gebeid een duinengebeid, zo rond 1850 is het bos aangepland door de toenmalige grondeigenaar. Dit verklaart het licht glooiende landschap.
Eigenlijk wilden we heel graag de vliegenzwam (jeweetwel, die rode paddenstoel met witte stippen) vinden. Helaas zijn we die niet tegengekomen. Maar de herfst is nog niet voorbij....
Hieronder een drietal foto’s van wat we wel zijn tegengekomen.
De eerste is een trechtercantharel. Deze soort komt in diverse vormen en kleuren voor, afhankelijk van het weer en de leeftijd van de paddenstoel.
De instellingen gebruikt bij deze foto zijn: sluitertijd 1/60 seconde, 50mm lens, diafragma op F/5, ISO 200 en extern geflitst via een klein reflectie schermpje (wit snijplankje uit de keuken) om het licht van links te laten komen in plaats van recht van voren.

Trechtercantharel

Als ik niet weet wat ik op de foto heb gezet zoek ik op internet en in de bibliotheek om uit te vinden wat het precies is, hoe de soort heet en wat de eigenschappen van de soort zijn. Tot nu toe is het me echter niet gelukt om dit uit te vinden bij de foto hier links.
De camera instellingen waren: sluitertijd 1/80 seconde, 50mm lens, diafragma op F/3.2, ISO 200 en extern geflitst met de omnibounce.





Ten slotte nog een paddenstoel uit de Russulaceae familie. Waarschijnlijk de Russula Fragilis, ook wel Duivelsbrood genoemd. Het is erg moeilijk om dit met zekerheid te zeggen omdat deze familie bijna 750 soorten bevat en de verschillen zelfs met een microscoop moeilijk te zien zijn. Instellingen: sluitertijd 1/30 seconde, 50mm lens, diafragma op F/2.5, ISO 200 en extern geflitst met de omnibounce (ik had gezien de sluitertijd beter iso 400 kunnen gebruiken.... Maar de foto kan er desondanks mee door qua scherpte)

Ik kijk nu al uit naar de volgende bostrip!



Geen opmerkingen: