dinsdag 16 oktober 2007

- Grote Parasolzwam

Als de mensen achter het weerbericht gelijk gaan krijgen hebben we het laatste weekend gehad waarin we konden genieten van ideaal nazomer weer. Ondanks dat we nog best wat klussen binnenshuis te doen hadden zijn we er toch maar weer met de camera op uit getrokken, het kon tenslotte zomaar de laatste keer zijn deze herfst.

Opnieuw naar het Staelduinse Bos geweest, lekker dichtbij, kleinschalig, niet heel druk, zelfs niet op zondag. In ons vorige bericht heb ik al één en ander verteld over dit door het Zuid-Hollands Landschap beheerd gebied.
Ondanks dat het maar een week later was, waren er veel meer paddenstoelen te vinden dan de vorige keer. Nu is dat in dit jaargetijde niet vreemd, paddenstoelen kunnen enorm snel groeien en weer verdwijnen.
De eerste foto is een detail van een Grote Parasolzwam. Het gaat te ver om dit abstract te noemen, er is nog steeds duidelijk sprake van een herkenbaar element. Desondanks biedt dit detail mijns inziens een ander beeld dan de standaard paddenstoelenfoto.

Klik hier voor een groot formaat foto

Instellingen: 210mm met een diafragma van F/5.6, Sluitertijd 1/500e sec op iso100

De standaard 2:3 maat is hier losgelaten, de onder- en bovenkant van de foto voegde niets toe aan het beeld. Het is verstandig om niet zomaar onscherpe delen weg te knippen. Onscherpte schept sfeer en kan functioneel zijn. In dit geval gaf het verwijderen van de boven- en onderkant meerwaarde.

Hieronder nog 2 foto’s van de Grote Parasolzwam, nu wel duidelijk herkenbaar.
Deze voornamelijk in groepen levende paddenstoelen kunnen in enkele uren 15 cm groeien in de hoogte en breedte. Uiteindelijk kunnen ze wel 30 tot 40 centimeter hoog en breed worden. De naamgeving is niet enkel gebaseerd op de vorm van de hoed, maar ook op het feit dat de ring om de steel los zit en makkelijk heen en weer geschoven kan worden.. Net zoals bij een parasol dus.
De jonge Parasolzwammen zien er uit als een trommelstok voor de grote trom, een steel met daarboven een bolvormige hoed. Al snel verandert dit in een vlakke hoed met een verhoogd centrum.
Het is een algemeen voorkomende soort, groeit in loof- en naaldbossen en in graslanden. De hoed is goed eetbaar, staat zelfs bekend als lekkernij. De smaak schijnt aangenaam, anijsachtig en zoet te zijn.

Klik hier voor een groot formaat foto

van de Grote Parasolzwam Klik hier voor een groot formaat foto

van de Grote Parasolzwam
Instellingen: 50mm met een diafragma van F/2.8, Sluitertijd 1/320e sec op iso100. Instellingen: 50mm met een diafragma van F/2.8, Sluitertijd 1/2500e sec op iso100.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Ja hallo, wie heeft jullie toestemming gegeven foto's van mijn huis op het internet te zetten?

Anoniem zei

Hee Sander en Betty,
(let niet op die kabouter)
wat leuk om jullie gezichten hier te zien. Goh, Sander, wat ben jij groot geworden, harf. Ik heb jullie blogadres van mijn moeder gekregen, dus als je het niet zo fijn vindt, dan moet je haar in elkaar slaan. Voorlopig hoop ik dat jullie straks ook van die mooie foto's van jullie kindje hier gaan showen.
Gelukkig heb ik ook jullie emailadres, dus daar kan ik jullie ook lastig vallen. Beware!
Groetjes!
Je nichtje Linda