vrijdag 5 oktober 2007

- Herfst... Eindelijk!

Jaargetijde van het mooie licht en warme kleuren. Dat is de herfst.
De zomermaanden hadden relatief weinig droge en windstille weekend-dagen. Althans, in de weekenden waarin we tjd hadden om er op uit te trekken met de camera. Nu de herfst is aangebroken lijkt het alsof er meer vrije tijd is en het vaker goed fotografeer-weer is.
Deze 'lange' foto is van een paddestoel op een vroege morgen in het gras. Je ziet de dauwdruppels die net als het hoedje van de paddenstoel al beschenen worden door de zon.

Eén van de moeilijke, maar ook enorm interessante kanten van natuurfotografie is om te achterhalen wat er nu precies op de foto is gezet. Determinatie met een moeilijk woord. In het bericht over onze vakantie in Frankrijk staan foto's van de bosbeekjuffer. Het is dan heel interessant om uit te zoeken exact welk soort het is en wat de kenmerken van het soort zijn. Het is leuk de kennis op te doen en deze te delen met anderen.
Maar helaas, welke paddenstoel dit nu precies is weet ik (nog) niet. Laat een reactie achter als je het me kunt vertellen...

Ook hiernaast zie je een paddenstoel, misschien is het beter om te zeggen een detail van een paddenstoel. (met een diameter van max. 4 cm)
De scherptediepte is zo klein dat het bijna abstract wordt. Ook bij deze geldt dat het voor mij onbekend is om welk soort het gaat.
De foto is gemaakt met de 50mm lens in combinatie met een tussenring van 36 millimeter. Dit verklaart de geringe scherptediepte en de korte brandpuntafstand.


En dan ten slotte nog een foto waarin ik denk dat duidelijk is wat ik bedoel met warme herfstkleuren.
De foto is genomen met tegenlicht, dit geeft meestal een mooier en warmer beeld dan wanneer het onderwerp vol wordt beschenen door de zon. Het nadeel daarvan is dat de contrasten tussen de zon- en schaduwpartijen snel te groot kunnen worden. Ook was het dan nooit gelukt om de groene bladeren half transparant te maken en de nerven zo duidelijk zichtbaar te maken.

Er zullen de komende periode nog wel meer foto's volgen met een verslagje van waar we waren en hoe mooi het was. Komend weekend staat al een bezoek aan het Staelduinse Bos in de planning!

Geen opmerkingen: