woensdag 9 mei 2007

- Fotografie workshop Natuurdetails

Afgelopen zondag zijn we de hele dag "in het veld" aan het werk geweest. Via het EOS-digitaal forum hebben we iemand (Schoffie) leren kennen die ééndaagse cursussen geeft voor beginnende en licht-gevorderde fotografie-enthousiastelingen. Dit was ondertussen de derde cursus die we bij hem hebben gevolgd.

Hier rechts zie je een voorbeeld van een foto van mij (Sander). Dit was -naar mijn mening- de beste die ik die dag gemaakt heb. De waterjuffers moesten heel rustig benaderd worden om te voorkomen dat ze er vandoor gingen. Scherpstellen was moeilijk door de geringe scherptediepte en de harde wind. De diagonale lijn van de rietstengel, de horizontale lijnen van de vleugels, en het hartvorm van de lijfjes maken samen met de rustige warme achtergrond dat de foto prettig kijkt. De kleuren van de juffers komen ook goed uit.
De foto is genomen op 280mm (beetje wegblijven van de uiterste 300mm), iso 200 (ivm de sluitertijd), sluitertijd 1/240e seconde, diafragma F/8 (om niet een té krappe scherptediepte te hebben).


Hier links staat de foto van Betty waar ze de meeste positieve reacties op gekregen heeft. Het stikte van de waterjuffers aan de waterkant, en Betty heeft daar ook hele mooie foto's van.
De foto is genomen op 190mm, iso 100, sluitertijd 1/640e seconde, diafragma F/8.








De foto's hierboven zijn goede voorbeelden van onze favoriete vorm van fotografie. De natuur geeft ons een bijna oneindige hoeveelheid prachtige onderwerpen in de mooiste kleuren. Door net iets langer te kijken, rustig iets dichterbij te komen, worden er details en beelden zichtbaar die normaal gesproken aan ons voorbij gaan. Als deze natuurdetails gevangen worden in foto's die qua compositie, licht- en kleurgebruik, lijnenspel, (on)scherpte en sfeer goed in elkaar zitten, worden we ieder keer weer herinnerd aan de schoonheid om ons heen.

Geen opmerkingen: